Aktiva föräldrar

Allting går utom små, små barn

Roadtrippin’

5 kommentarer

Under juni och juli 2012 tog vi vårt pick och pack – och kanske framför allt Elliots pick och pack (med tanke på vem som hade mest packning) och drog på road trip i Kalifornien i 5 veckor. Vi försökte att göra allt som vi brukar vilja göra när vi är på semester – vandra, bada, surfa, snorkla, campa, shoppa vintage och gå på trevliga restauranger – men givetvis med viss anpassning till vår nya familjemedlem. Picknickplatserna tenderade att vara mer i kategorin ”park med gräsmatta” snarare än ”spektakulära utsiktspunkter med stup”. Sträckorna i bil avgjordes inte av att vi faktiskt var framme vid punkt B, utan snarare av hur långt Elliots bilåkartålamod räckte. Vandringsturerna begränsades till dagsturer, och resturangerna valdes utifrån tillgång på barnstolar och kryputrymme snarare än baserat på atmosfär och kök. Men så fort vi hade vant oss vid de nya förutsättningarna och kommit över den värsta jetlaggen (9 timmars skillnad går inte obemärkt förbi, speciellt inte om man bara är 9 månader gammal) hade vi en fantastiskt upplevelserik och inspirerande resa i en vacker del av ett land som vi annars inte hade haft så där värst höga tankar om. Ett urval av de nästan 3000 bilder vi tog på resan hittar du här.

Både innan avresa och under resans gång fick vi många (ibland uppskattande) kommentarer från folk i vår omgivning som tyckte att vi var modiga, alternativt galna, som gav oss på att åka så långt och så länge med en så liten – speciellt eftersom vi hade tänkt bo i tält större delen av resan. Kanske menade folk väl. Kanske var de egentligen imponerade att vi vågade ge oss av. Kanske var de bara avundsjuka. Men får man höra ”OJ vad modiga ni är!” från någon med skeptiskt höjda ögonbryn tillräckligt många gånger så börjar man tillslut själv ifrågasätta lämligheten i långresa med lilleman. Detta trots att vi hade valt att semestra i ett land utan alltför höga temperaturer, otäcka sjukdomar eller farliga djur – dessutom med fungerande sjukvård, infrastruktur och ett språk vi behärskar.

Med facit i hand kan vi dock säga att Elliot verkade nöjd och belåten och trygg så länge han fick tillbringa så mycket tid så nära båda sina föräldrar. Är vi avslappnade och glada så är han också oftast avslappnad och glad. Och att tälta var succé! Tänk att få sova mellan sina föräldrar i en mysig liten koja varje natt. Att resa med små barn är inte som att resa utan små barn. Därmed inte sagt att det är omöjligt att resa med små barn. Väljer man att se möjligheterna snarare än begränsningarna så kan det tvärtemot tillföra en extra dimension till resandet. Man har till exempel en bra ursäkt för att gå på roliga djurparker och tivolin. Man får upptäcka platser som man kanske aldrig hade sett annars, för att det plötsligt krävs en barnvagnspromenad. Och framför allt blir det mycket lättare att få kontakt med lokalbefolkningen och andra resenärer, när man har ett litet rufsigt charmtroll som redan har flirtat in sig.

Författare: sannasender

Friluftstokig miljökämpe som är NO-lärare till vardags och utomhus-junkie på fritiden.

5 thoughts on “Roadtrippin’

 1. Halloj, vad kul att hitta till er blogg och att höra lite om er resa! Låter som att ni hade det fantastiskt och som en gammal idrottare sa… Ingenting är omöjligt, det tar bara olika lång tid

  • Kul att du gillar’t! Ganska nystartad blogg, med ambitionen att inspirera andra att våga och att hitta andra att äventyra med. Följ gärna, och rekommendera gärna om du tror att det finns någon som skulle uppskatta konceptet.

 2. Kul att läsa om er resa! Själv är jag lite nervös för vår vecka på Teneriffa i december, men egentligen bara för flygresan. Hur gjorde ni för att hålla honom nöjd på flyget? Men nu ska jag kolla bilderna! :)

  • Jag skulle vilja säga att det bästa tipset för en smidig flygresa är att försöka tajma tupplurarna med flygschemat så att barnet förhoppningsvis kan sova under så stor del av resan som möjligt.

   Om det inte går så får man helt enkelt roa sitt barn så gott det går, stillasittande alternativ kan ju vara att läsa böcker, någon relativt tyst favoritleksak (tyst är ju att föredra med hänsyn till övriga passagerare men kom ihåg att nästan alla föredrar en ”bräkig” leksak framför barngråt om det är det som är alternativen), eller filmvisning på smartphone/läsplatta om man har introducerat det. Här tror jag du vet bäst vad som passar er.

   Sedan går det ju alltid att varva stillasittandet med en promenad upp och ner för flygplansgången (skyll på blöjbyte om du behöver ett svepskäl) den är faktiskt suverän för detta eftersom det finns säten att ta balans mot hela vägen och nästan alla som sitter ytterst kommer att hälsa och snacka lite med lillstjärnan medan ni passerar.

   Hoppas ovanstående kan hjälpa något och att ni får en härlig resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s