Aktiva föräldrar

Allting går utom små, små barn

300 mil i samma bil

Lämna en kommentar

Tillbaka efter senaste semestern passar det alltid bra att summera upplevelserna. Även om det inte blev jätteaktivt denna gången hann vi i alla fall med att avverka över 320 mil bilkörning på två veckor, och detta genom några av Europas troligtvis mest svindlande bilvägar. 

Bil uppför trollstigen i Norge

Bil uppför Trollstigen i Norge

Vi visste redan innan vi gav oss iväg att vi hade två huvudmoment som skulle kräva lite mer av oss. Detta var dels att vi som sagt skulle avverka en hel del kilometer i bilen med potentiellt uttråkade barn som följd.Dels var det att vi hade bestämt oss för att ta med vårt kära tremannatält och sova i när tillfälle gavs (det är bara att erkänna, det handlar inte bara om friluftskänsla utan även om att Norge är ganska dyrt att semestra i…)

Packat och klart!

Packat och klart!

Bilresandet gick faktiskt över förväntan. I början hade vi en, i förväg, planerad rutt där vi hade tagit fram etapper så att vi inte skulle behöva köra mer än ca tre timmar per dag. Tre timmar är inga problem för våra barn att sitta stilla och med så relativt korta etapper visste vi dessujtom att Elliot inte skulle komma att sova för långa stunder, med utdragna kvällsläggningar som följd. För att ytterligare lätta upp stämningen hade vi dessutom alltid ett öga på badkartan.se på mobilen så att vi kunde tajma lunchstoppen med ett dopp eller två.

Även lekplatser har bilar...

Även lekplatser har bilar…

På väg hemåt blev bilkörandet längre och vädret tillät inte riktigt några badstopp, men tack vare en hel del sjungande och även viss ”kapitulation” till film och spel på surfplattan gick även detta prima. Även Sixten var nöjd med detta och de gånger missnöje uppstod kunde detta oftast förklaras med tom mage.

I Sunne fanns nog den festligaste bilen enligt Elliot

I Sunne fanns nog den festligaste bilen enligt Elliot

Problemkälla nummer två måste jag erkänna var större än åtmistonde jag hade föreställt mig (vi hade ju sovit i tält alla fyra förr) och jag kan inte heller påstå att vi hanterade upplägget exemplariskt alla gånger. Kort kan problematiken summeras med att Sixten somnar som en klocka vid sju, men sover ganska lätt, medan Elliot gärna är vaken så länge som möjligt och inte alltid är varken tyst eller stilla innan han somnat… På förhand såg vi även problematiken med att Sixten tenderar att vakna någon gång mellan 5-6 på morgonen, men detta visade sig vara ett icke-problem eftersom barn verkar sova bättre med sina föräldrar nära inpå och vi slapp i alla fall kliva ut från tältet i ösregn på morgonen.

Att sova i ett relativt litet tält med två små barn under tre år är kanske ingenting jag kan rekommendera vem som helst, men det är absolut görbart med rätt inställning. Det jag önskar att vi hade gjort för att underlätta kvällsläggningen är nog att inte kombinera tältläggningar med långa bildagar, hellre släppa lite mer på principfrågor som bordsskick etc. för att skapa en positiv anda och leka mycket och låta detta ta tid snarare än att hoppas på en extra timme för att planera dagen efter eller liknande. Finns säkert ytterligare punkter att tänka på, men det viktigaste är nog att komma ihåg att semester ska vara roligt för alla och situationer som ligger långt från den vanliga vardagen kräver att även föräldrarna anppassar sig.

En hel del sovande blir det ju så klart i bilen

En hel del sovande blir det ju så klart i bilen

Summa summarum ska framhävas att det var en kanon semester och vi tackar våra vänner i Göteborg, Gesunda och Lauvsnes för deras gästfrihet och här hemma går vi igenom foton som minner om både blöta bad, korta vandringar, vackra fjällvyer, picknickar och fisketurer. Men allt detta får vi ta en annan gång och vi kan ju inta alltid bara lyfta fram de delar som barnen älskade :-)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s